Денонощно - 24/7

Монтаж на Бойлер

Монтаж и инсталация на бойлери в Пловдив и региона

Когато се касае за затопляне на вода в домашни условия, бойлерът е един от най-популярните уреди. Преди покупка на бойлер в Пловдив, е редно да се запитате как ще се извърши монтажът. Въпреки че много търговски вериги предлагат монтаж и демонтаж като част от услугата, не всички имат тази опция. Особено когато става дума за спешно монтиране на нов бойлер.

Тогава може да се наложи да се справите сами с тази задача или да извикате фирма, която е специализирана във ВиК инсталации. Когато оставите всичко в ръцете на специалистите, няма да се тревожите за нищо.

Трябва ви монтаж или демонтаж на бойлер в Пловдив и региона? Обадете ни се!

Извършваме професионална инсталация, монтаж и демонтаж на вертикални и хоризонтални бойлери с различни капацитети - 5, 10, 20, 50, 80 и 100 литра.

Ако не сте напълно уверени в уменията си, съветваме ви да оставите монтирането на нов бойлер на специалистите по ВиК инсталации от нашия екип. Те могат да ви спестят много време, нерви, пари и непредвидени аварии. Когато приключат, ще имате един изправен уред, способен да генерира топла вода 24 часа в денонощието.

Демонтаж и монтаж на бойлер на достъпна цена

Винаги ще получите възможно най-достъпна и ниска цена от нашия екип.

С наша помощ можете да оставите това предизвикателство зад гърба си. Освен че монтираме и демонтираме всякакви бойлери, ние също така поддържаме всички марки, без значение от модела, размера или колко стар е вашият уред.

Ето как процедираме. След получаване на обаждане от вас, ще изпратим наш техник на адрес, който да монтира вашия уред или да направи пълна диагностика с цел установяване причината за аварията. След като ви разясни проблема, ще определи цената на услугата.

Ако пък сте решени сами да се справите с монтажа, трябва да сте наясно с някои особености, свързани с тази работа. Запомнете, че е от съществено значение да се спази определена последователност. Освен това се предполага да имате някои основни познания по ВиК инсталации и електротехника.

Последователността при монтажа на бойлер е както следва:

  1. уредът трябва да бъде монтиран на правилното място;
  2. следва поставяне на клапан, с който да се освобождава налягането;
  3. пристъпа се към свързване на бойлера с ВиК инсталацията в помещението;
  4. и накрая имаме свързване на уреда към електрическата мрежа.

Монтажът на един бойлер се случва много по-бързо и лесно, отколкото монтаж на газови и пелетни котли.

Какви материали са нужни да се монтира един бойлер в жилището?

Ако възнамерявате да монтирате бойлера си сами в домашни условия, се налага да си набавите някои инструменти и материали. Само така ще си гарантирате качествено изпълнение на задачата. Трябват ви инструмент за рязане на тръби, бормашина, защитни ръкавици, видии и болтове, гаечен ключ, отвертка, волтметър и маркучи.

Това са само част от нещата необходими за монтаж на бойлера. По време на процеса е възможно да възникне нуждата от допълнителни материали. Добрата подготовка ще ви осигури спокойствие по време на работа и също ще помогне да приключите със задачата по-бързо.

Правилно позициониране на бойлера

Първата и най-съществена стъпка при монтаж на бойлер е позиционирането му. Ако новият уред трябва да бъде поставен на мястото на друг (след демонтаж), може директно да пристъпите към монтаж. Ако обаче това е първият път, в който в жилището ще има бойлер, тогава е необходимо да обмислите добре разположението му.

Важно е да позиционирате бойлера възможно най-близо до помещенията, където той ще осигурява топла вода. В повечето случаи става въпрос за кухнята, банята и мокрото помещение. Причината е, че така водата ще стига по-бързо от тръбите до крана, с което ще намали топлозагубите максимално. В някои домакинства бойлерът е свързан единствено с банята, докато в кухнята се ползва друг вид уред. В такъв случай е логично той да бъде монтиран в самата баня.

Имайте предвид, че когато извършвате монтажа, трябва да оставите някъде около 50 см разстояние от всяка страна, за да си осигурите бърз и лесен достъп, когато се наложи поддръжка, ремонт, монтаж или демонтаж.

Правилно инсталиране на клапан за освобождаване на налягането

Този клапан има огромно значение, тъй като предпазва от прекомерно налягане и защитава бойлера от повреда. Неговата работа е да балансира налягането на водосъдържателя. Ако налягането, което уредът генерира, надвишава 5 бара, е необходимо поставянето на възвратен клапан на входа на студената вода. Също така е важно да се ползва клапан, изработен от неръждаема стомана. Това ще гарантира дългогодишен експлоатационен живот и надеждна работа на клапана, както и на целия бойлер.

Какви са стъпките при свързване на бойлера с водата?

Свързването на бойлера с ВиК системата е наложително, за да може уредът да работи. Преди да пристъпите към тази задача е необходимо да прекъснете водоснабдяването в жилището. Препоръчва се да спрете централния кран.

Първата стъпка е да прикрепите диелектричната връзка, предоставена с комплекта на вашия уред, към изхода за топлата вода. Тя е обозначена с червена индикация. С нея ще намерите гумени уплътнения, които също трябва да бъдат монтирани.

След това се уплътнява резбата за вход на студената вода, която е обозначена със синя индикация (бихте могли да използвате кълчища). После се монтира и предпазният клапан.

И накрая се поставят маркучи за топла и студена вода. Те свързват изходите за топла и студена вода с предпазния вентил. Обърнете специално внимание на това коя тръба отговаря за студената и коя за топлата вода.

Как бойлерът трябва да се свърже с електрозахранването?

Свързването на бойлера с електрозахранващата мрежа е друг ключов момент, ако искате уредът да работи правилно. Това е задача, която изисква някои основни познания по компонентите в електрическите вериги. Също така е много важно да се запознаете с техническата документация на бойлера, която би трябвало да е включена в комплекта.

Препоръчва се лицето, което се заеме с това, да следва стъпките внимателно. По този начин ще си гарантира пълната безопасност и ще предпази уреда от повреда по невнимание. Ако бойлерът има превключвател ден/нощ, уверете се, че тази функционалност е включена и работи. Важно е да проверите старателно последователността на свързване и дали всички електрически връзки са в изправност. След като се монтират тези компоненти, е ред на капака.

Какви са особеностите при стенен и таванен монтаж на бойлери?

И двата вида монтаж на бойлер са сравнително сходни, но има някои различия, с които монтажистът трябва да бъде наясно. По-оптималният вариант за домакинствата е стенният монтаж, когато помещението го позволява. Хоризонтален тип електрически бойлери са чудесен вариант тук. Ако стените са направени от гиспокартон, това ще направи конструкцията неустойчива и затова ви съветваме да избягвате монтирането на стена при това положение.

За да се монтират бойлери на стената, те трябва бъдат захванати от специални куки-държачи. При пробиване на стената уверете се, че сте наясно с разположението на тръбите (погледнете схемите, ако имате такива), за да не се стигне до там да пробиете някоя тръба по погрешка. Тогава ще се сблъскате с нов проблем, за който ще трябва да отделите време и средства.

Що се отнася до монтажа на таван, трябва да използвате планки, където да се захване уредът. Те са подходящи за електрическите бойлери с вертикален монтаж. Монтирането на таван е доста по-трудно - изисква специални умения, повече усилия и време. Налага се удължаването на тръбите и на електрическите кабели.

© Вик услуги Пловдив 2024
crosschevron-down