Денонощно - 24/7

Изграждане на Водопровод и Канализация

Какво включват нашите услуги по доставка, монтаж и изграждане на ВиК инсталции, водопровод и канализация?

Всеки знае, че е необходимо да завъртиш крана на мивката и водата потича, а при пускане на тоалетното казанче тя изтича.

Този процес на изграждане на водопровод и канализация е задължителен за всеки дом и сграда. Важно е правилното планиране и изготвяне на добър проект. Това от своя страна има своите специфики. Ето с какво можем да Ви помогнем!

Проектиране и изграждане на водопроводна система и ВиК инсталация

За изграждане на качествена водопроводна система е важно да се подбере правилният размер на тръбите и допълненията към тях. Тези съпътстващи части като колена, тройници и други, спомагат за разклоняването на трасето и свиването му, където е необходимо. Това улеснява поставянето на прилежащия инвентар - пералня, съдомиялна машина, чешма и т.н. За поставянето на канализация възможностите могат да бъдат направа на външна или вътрешна такава.

Външна Канализация

Външната канализация изисква изкоп с подходящата широчина и оформянето на легла за разполагането на тръбите. Неблагоприятните климатичните условия и възможността тръбите да замръзнат предполага внимателно преценяване на дълбочината, на която ще се разположат. Всички тръби следва да бъдат поставени и свързани така, че да има постоянно движение на течността.

Вътрешна канализация

При създаването на вътрешна канализация тръбите се поставят под специфичен наклон, предотвратяващ запушване и отвеждат до единен поток, който изтича извън сградата. За изграждане на водопровод и канализационна система се изискват време и компетенции.

Защо ние да изградим Вашата ВиК инсталация?

Разполагаме с професионално подготвени водопроводчици, които ще изградят Вашата водопроводна система от А до Я, така че да гарантира нейното функциониране и да не създава проблеми занапред. Работим с качествени материали и това удължава живота на инсталацията, като същевременно намалява честотата на ремонт.

Изграждане на водопровод и канализация цени

Ако оставите изграждането на водопровода в нашите ръце, няма да се налага намеса за години напред. При нужда от ремонт на водопровода отново можете да разчитате на нас, при това на добра цена. Ако се доверите на нашите екипи, може и да не се стига до ремонти, защото ние използваме най-новите технологии, които притежават доживотна гаранция.

Свържете се с нас, опишете вашите изисквания, за да можем да ви дадем точна, цена за изграждане на водопровод и канализация.

Кои елементи са задължителни при изграждането на ВиК инсталация?

При изграждане на водопровод са необходими следните елементи:

  • някакъв източник на вода в близост - това например може да бъде централизирано водоснабдяване, както и кладенец;
  • ако източникът е кладенец, следва да се предвиди резервоар за съхраняване. Необходимо е да се монтира тройник на изхода, който да подсигури две различни точки - за битови нужди, както и за технически нужди (поливане);
  • понеже течността от кладенеца не е напълно чиста и годна за консумация (има различни примеси в нея), изводът за битови нужди ще се свърже към пречиствателна система;
  • необходимо е изграждане на тройник за изхода на филтърната система; неговата цел е да осигури два потока: за топла и студена вода;
  • изходът за студената вода следва да се свърже към колектора с помощта на допълнителни спирателни кранове (изисква се по един за всяка от линиите);
  • тръбата за топла вода трябва да се свърже към бойлера; от него излиза още една тръба, която води до друг колектор, отговорен за само това трасе.

Какви инструменти са необходими за изграждане на водопровод?

Един проект за водоснабдяване и канализация не е възможен без необходимите съоръжения. Основният инструмент за изграждане на водопровод е професионален поялник за полипропиленови тръби. Необходими са още тръбен ключ, ролетка и ножици, подходящи за рязане на тръби.

Поялникът трябва да е настроен на 250 градуса, като температурата е изписана на дисплея му. Когато се задържат различни фитинги на поялника, е важно се подхожда с изключително внимание, тъй като това може да доведе до стесняване или дори запушване на тръби.

Как да се свърже сградата към уличен водопровод?

При тази стъпка е препоръчително да се доверите само и единствено на професионална фирма за доставка и изграждане на водопровод. Започва се с намиране на уличния водопровод, свързан с този участък, върху градоустройствените планове.

Оттам следват изкопни дейности за достигане до съответния водопровод. На този етап трябва да се идентифицира какъв ще е най-подходящият тип връзка въз основа на размерите на този водопровод. Това се определя от водопроводчик.

Има два варианта за спояване на съответните тръби - чрез водовземна водопроводна скоба или чрез заварка. След като тази точка е отметната, се пристъпва към монтаж на водопроводен щранг, чиято цел е да свърже сградата с канала. На това място се поставя тротоарно-сферичния кран. Изграждат се нови водопроводни шахти на територията на самата сграда, а след това се прави монтаж на водомер на ВиК.

Как се осъществява изграждане на водопровод?

Всяка водопроводна система е изградена от три подсистеми. Те включват вентилационни отвори, линии за източване на отпадъчни води и водопроводи. Първите две са зависими една от друга и са по-познати като DMV система. Водопроводите служат за пренос на вода по всички основни линии, като това позволява течността да се ползва от домакинствата посредством система от тръби, находящи се в самата сграда.

За да може течността да стигне до всяка част на сградата, и особено на по-високите етажи, се изисква определено налягане във водопровода. То идва от водна кула или водна помпена станция.

Свързването на тръби и кранове може да бъде последователно или колекторно. Първият случай е възможен за къща, в която живеят максимум двама души. Тук течността бива насочена из различни точки на жилището чрез водоразпределителна инсталация. На всяка точка има кран и с неговата помощ се спира и пуска водата.

Тази система притежава един огромен недостатък - в най-отдалечената ѝ точка се наблюдава по-ниско налягане, а това затруднява ползването на услугата от няколко потребителя наведнъж.

За разлика от това, при колекторното свързване водата се разпределя по всички точки едновременно благодарение на общ колектор. Така се осигурява еднакво налягане за всеки консуматор. Тук е редно да споменем, че по време на употреба може да възникнат малки загуби заради различното разстояние. Най-големият недостатък на тази система обаче е високата първоначална инвестиция, тъй като се изисква покупка на много тръби и се налага повече работа по проекта.

Въпроси от наши клиенти относно изграждането на водопровод и канализация

На какво да обърнем внимание при изграждането на водопроводни системи?

При монтаж на нов водопровод е важно да обърнем внимание на правилното сечение на тръбите, което да допуска необходимия дебит на вода към крайната точка. Те е добре да бъдат залепени качествено и поставени под правилен наклон.

Не на последно място при монтаж на водопровод и канализация стои изборът на материали. Ние не препоръчваме работа с нови материали за водопровод с ниско качество, защото така няма как да дадем гаранция за издръжливостта на съответната инсталация. Това ще доведе до чести ремонти и проблеми.

Какви материали да изберем за свързване на водопровод и канализация?

Старите тръби са направени от метал, който е податлив на корозия и ръжда след години употреба. Когато сменяте водопровода с нов, имайте предвид, че най-актуален материал за свързване и изграждане на водопровод и канализация е полипропиленът. Той е устойчив на екстремна експлоатация, голямо налягане, не ръждясва с времето и издържа на висока температура. Предимство е, че е съобразен със санитарните и здравни изисквания и стандарти.

Къде да разположим подовия сифон?

Той се поставя в най-ниската точка на банята или помещението. Наклонът на сифона трябва да оттича водата без да я задържа или натрупва по повърхността.

© Вик услуги Пловдив 2024
crosschevron-down